LPG İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Düzenlenen montaj tespit raporları, hangi il veya ilçede düzenlenmişse oradaki sızdırmazlık merkezine onaylatılmalıdır. Araç sahiplerine Montaj Tespit Raporlarını nerede onaylatması gerektiği firmalar tarafından söylenmelidir.
2. Montaj Tespit Raporundaki tadilat kısmı ne zaman işaretlenmelidir? Hangi marka LPG parçası takılmalıdır? Araç sahiplerine hangi belgeler verilmelidir?
Araçtaki LPG tankı veya regülatör tadilatları yapıldığında tadilat projesi düzenlenmelidir. Takılan LPG parçaları firmaların TSE ‘den almış oldukları yetki kapsamında sahip oldukları aksam listelerine uygun olmalıdır. Tadilat için araç sahibine Montaj Tespit Raporu, TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi, aksam listesi ve fatura yetkili firma tarafından verilmelidir.
3. Otogazın kalite standardı var mı?
EN 589 standardı, Avrupa Birliği Ülkeleri tarafından uyulması zorunlu olan otomotiv yakıtı olarak kullanılan LPG'ye ilişkin kalite standardıdır. Standart araç motoruna ve çevreye zararlı bazı bileşenlerin belirlenen seviyelerin altında tutulmasını zorunlu kılmaktadır. Sürekli gelişen benzin kalitesine ve motor teknolojilerine paralel olarak EN 589 standardı da sürekli olarak geliştirilmekte ve uyulması gereken kuralların sınırları giderek daraltılmaktadır. Türkiye'de de Mart 1996'da TS EN 589 olarak Türkçe'ye çevrilmiş ve ihtiyari standart olarak yayınlanmıştır.
4. LPG kullanan araçların özel bir bakıma ihtiyacı var mıdır?
LPG kullanan bir aracın bakım gereksinimleri benzinli bir araçtan farklı değildir. Ancak, çift yakıtlı bir sistem olduğundan aracın benzin ile ilgili sistemlerinin çalışır durumda kalması için belirli aralıklarla benzin ile çalıştırılmalıdır.
5. Otogaz kullanımı araç performansının düşmesine etki eder mi?
Otogaza dönüştürülen binek araçların yakıt sistemi benzin tüketimine göre tasarlanmış olduğundan, LPG kiti ve montajı aracın özelliklerine uygun şekilde değilse, karşılaşılabilen en büyük iki problem aracın olması gerekenden daha fazla yakıt harcaması ve araç performansında benzinli kullanıma göre oluşan güç kaybıdır. Kullanılan gazın kalitesi ile birlikte kitin araca uygun olmaması veya montajın araca uygun yapılmaması, montaj sonrasında yapılması gereken testlerin eksikliği veya motor bakımının yapılmamış olması, otogaz kullanan araçtan alınabilecek performansı düşürmektedir.
6. Her dönüşüm kiti her araca uygun mudur?
Uygulanacak dönüşüm aracın tüm özellikleri göz önünde bulundurularak tasarlanmalı ve uygulanmalıdır. Kullanılan dönüşüm kiti araca uygun olmadığı zaman motor ayarının bozulması, performansın düşmesi ve gerekenden fazla yakıt harcanması kaçınılmazdır.
7. LPG aracın motor aşınmasına etki eder mi?
Kurşunlu benzin kullanmaya uygun olarak tasarlanan araçlarda LPG kullanımına geçildiğinde özellikle ilk çalıştırmada motor aşınmasının artması normaldir. Bu tip araçlarda belirli aralıklarla benzin kullanılması (4 depo LPG'den sonra, 1 depo benzin) tavsiye edilebilir. LPG, kurşun içermediğinden , benzin gibi motoru yağlama özelliğine sahip değildir. Kurşunsuz benzin kullanmaya uygun olarak üretilen araçlarda ise böyle bir uygulamaya gerek yoktur ve LPG'nin daha temiz bir yakıt olmasının avantajlarından yararlanılabilir.
8. LPG kullanan araçların özel bir bakıma ihtiyacı var mıdır?
LPG kullanan bir aracın bakım gereksinimleri benzinli bir araçtan farklı değildir. Ancak, çift yakıtlı bir sistem olduğundan aracın benzin ile ilgili sistemlerinin çalışır durumda kalması için belirli aralıklarla benzin ile çalıştırılmalıdır.
9. LPG vuruntuya sebep olur mu?
Silindir içinde alevin ulaşmadığı bölgede oluşan yanma lokal basınç yükselmesine ve vurma sesinin oluşmasına neden olur. Sadece LPG değil, gerekli oktan numarasının altında her yakıt motorda vuruntu oluşmasına neden olacaktır. Düşük seviyedeki vuruntu motora zarar vermez, ancak sürekli ve yüksek seviyede vuruntu, güç kaybına, motorda aşırı ısınmaya ve motorun zarar görmesine neden olabilir. LPG için en az motor oktan numarası (MON) Avrupa otogaz standardı EN 589'da belirtildiği gibi 89 olmalıdır. Aracınızın performans ve ömrüne olumsuz etkilerini önlemek için satın aldığınız LPG'nin en az 89 MON'a sahip olduğundan emin olunması gerekir.
10. Motor hem gaz hem de benzinle çalışmıyorsa sebep ne olabilir?
Gaz ve benzin elektro valfleri çalışmıyor olabilir. Elektrik devresindeki sigortada (voltajın 12 volt olması gerekli) veya topraklama kablo bağlantılarında problem olabilir.
11. Motor benzinle çalışıyor, gazla çalışmıyorsa sebep ne olabilir?
Öncelikle araçta yeterli miktarda gaz olup olmadığı, daha sonra da LPG tankı multivalf çıkışındaki vananın açık olup olmadığı kontrol edilmelidir. Depoda gaz varsa, vana açıksa ve motor daha önce gazla normal çalışmışsa, gaz valfinde bir tıkanma olup olmadığı kontrol edilmelidir. Tıkanıklığın temizlenmesi gerekir. Bunun dışında LPG hortum ve borularında bir tıkanma olabilir. Benzin elektro valfinin kapalı, LPG elektro valfinin açık olup olmadığı kontrol edilmelidir. Aracın kontağını açarak, miksere gaz gelip gelmediği kontrol edilmelidir.
12. Gaz tüketimi fazla ise ne yapılmalıdır?
Hava filtresi temizlenmeli gerekirse değiştirilmelidir. Rölanti ve tam güç ayarları kontrol edilmelidir. Ateşleme avansı kontrol edilmeli, benzinli çalışmaya göre biraz yüksek olmalıdır.
13. Motor gazla çalışırken rölanti düzensiz ise sebep ne olabilir?
* Karbüratör hava ayarı yeniden yapılmalıdır. Bu ayarı yaparken benzinle çalışmayı etkilemeyecek şekilde olmasına dikkat edilmelidir.
* Aracın rölanti ayarı bozuk olabilir. LPG Regülatör buharlaştırıcısı üzerindeki tırtıllı vida yardımıyla rölanti ayarı yapılabilir, fakat bu işlem için en yakın servise gidilmesi tavsiye edilir.
14. Motor tam güce ulaşmıyorsa ne yapılmalıdır?
Regülatör - buharlaştırıcı sıcak su hortumları giriş çıkışlarını, motorun termostatı ve devrede hava olup olmadığı kontrol edilmelidir.
15. Seviye göstergesi dolu gösteriyor fakat araba gitmiyorsa sebep ne olabilir?
Multivalf ve aşırı akış vanasından şüphe edilmelidir. Ayrıca aracın şamandırası kilitlenmişse yine motora LPG gitmeyecektir. Komple bir bakım gereklidir.
16. Seviye göstergesi sürekli aynı seviyede kalıyor. LPG alınsa da alınmasa da gösterge değişmiyorsa sebep ne olabilir?
Bu durum tankın içindeki şamandıra mekanizmasının bozulmuş olabileceğinin göstergesidir. Sinyal hep aynı gönderildiği için aracın kaç km. gittiği doğru hesap edilmezse yolda kalınabilir. Şamandıra kolunun ve mekanizmasının onarılması gerekir.
17. Dolum sırasında tanktaki dolum hattı vanasını kısmak doğru mudur?
Kesinlikle doğru değildir. Bu durumda LPG transferi sırasındaki akışın debisi düşecektir. Dünya standartlarında minimum kabul edilebilir akış debisi 10 lt./dk. olmasına rağmen Türkiye'de uygunsuz dönüşüm kitleri ve dolum ağız tipleri yüzünden bu değer 5 lt./dk. olmaktadır. Bu vana kısıldığı takdirde akışın debisi düşeceğinden LPG dispenserleri hatalı çalışmaya zorlanmaktadır.
18. LPG'li aracın çalıştırılması nasıl olmalıdır?
Sabah aracı çalıştırırken ve akşam stop ederken benzin kullanılarak kapatılması tavsiye edilmektedir. Özellikle soğuk havalarda sabahları benzin ile ilk çalıştırmanın yapılması tavsiye edilmektedir. İlk ateşleme yapıldıktan sonra 3 bin devire gelindiğinde LPG'ye geçiş yapılmalıdır.